Njivice kroz povijest

Donedavno se smatralo da su Njivice jedno od mlađih naselja na otoku Krku, što i nije netočno ako slijedimo trag prvog pisanog spomena mjesta u darovnici Ivana Frankopana iz 1474. godine. Međutim, ono što nakon nedavnih istraživanja više nije sporno, dokazi su o postojanju života na prostoru današnjih Njivica već u razdoblju antike, a vjerojatno i ranije.

Godine 2005. pronađeni arheološki ostaci rimske ville rustice iz II./III. stoljeća na lokalitetu Poje navode nas na zaključak da se teritorij antičkog Municipium Flavium Fulfinuma prostirao najmanje do današnjih Njivica, odnosno, da mu je upravo tu bio reprezentativni dio. O tome svjedoče ostaci bogatog stambenog dijela vile koji je imao hipokaust, dvostruki grijani pod, prostorije ukrašene mozaicima i višebojnim zidnim freskama. Pronađeni su i ostaci staklenih predmeta, novca i nakita, dio uljanice s reljefnim motivom menore, dio vage i bakreni utezi. Rimska rustička vila mudro je bila smještena u pitomoj uvali s jedinstvenim pogledom na okolni akvatorij.

Pretpostavlja se da, oslonjeno na resurse plodnih Njivica, naselje postoji i ranije, u stalnoj vezi ili kao dio prapovijesne zajednice liburnijskog plemena Fertinata, sa središtem u utvrđenoj omišaljskoj gradini.
Drugi element nedostajuće povijesne slagalice cijelo nam je vrijeme bio pred očima, ali mu nismo pridavali pozornost. Još sredinom prošlog stoljeća dr. Branko Fučić ukazao je na važan fragment kamene ploče koji je bio uzidan u pročelje nove crkve podignute na mjestu starije, koja se spominje u razdoblju krčkih knezova. Radilo se o pluteju, dijelu ranosrednjovjekovne oltarne pregrade. Na njemu je u reljefu sačuvan prikaz golubice koja zoblje grožđe i pleterom ukrašeni križ. Svjedoči nam o tome da se tu već u ranom srednjem vijeku nalazila crkva, najvjerojatnije na temeljima ili u sklopu antičke vile.

Prilikom posljednjeg renoviranja Crkve Porođenja Marijina, plutej je izvađen (i oštećen), neko je vrijeme bio izložen u župnom stanu, a danas, nakon temeljite restauracije, kao kulturno-povijesna relikvija resi oltar crkve.

Posljednje objave iz kategorije
Dobrodošli u Omišalj i Njivice.jpg

Dobrodošli u Omišalj i Njivice

Omišalj kroz povijest.jpg

Omišalj kroz povijest

Njivice kroz povijest.jpg

Njivice kroz povijest

Kulturno povijesni spomenici.jpg

Kulturno povijesni spomenici