Dobrodošli u Omišalj i Njivice

Na području općine Omišalj nalaze se dva naselja: Omišalj i Njivice. Prema prvim podacima popisa stanovništva iz 2021. godine općina Omišalj ima 2.992 stanovnika.

Općina Omišalj se nalazi u Primorsko-goranskoj županiji. Obuhvaća sjeverni dio otoka Krka i otočić Sveti Marko. Kao glavni ulazni koridor na sam otok ima vrlo važnu prometnu ulogu, koja se očituje u povezivanju otoka Krka, ali i otoka Cresa i Lošinja s kopnom putem Krčkoga mosta. Lokacija međunarodne Zračne luke Rijeka na području općine Omišalj daje joj i širu prometnu važnost.

Otok Krk je s kopnom povezan Krčkim mostom, dužine 1430 metara, a ono po čemu je most poseban je betonski luk dužine 390 metara, koji je u vrijeme izgradnje bio najveći takav most na svijetu. Most je izgrađen 1980. godine.

Sjeverni Krk, koji gotovo u cijelosti zauzima općina Omišalj, najniži je dio otoka. Ukupna kopnena površina Općine Omišalj iznosi 39.5 km² i čini 8.9% površine otoka. To je područje krške zaravni nagnute prema jugozapadu, koje ograničavaju udubljenja: Omišaljski zaljev, uvala Sepen, Jezero kod Njivica, Veliki i Mali lug i dolina Velog potoka s uvalom Soline.

Posljednje objave iz kategorije
Dobrodošli u Omišalj i Njivice.jpg

Dobrodošli u Omišalj i Njivice

Omišalj kroz povijest.jpg

Omišalj kroz povijest

Njivice kroz povijest.jpg

Njivice kroz povijest

Kulturno povijesni spomenici.jpg

Kulturno povijesni spomenici