Galerijski prostori

Spomen-dom krčkog folklora

Prostor materijalne i nematerijalne kulturne baštine otoka Krka, Spomen- dom krčkog folklora, otvoren je 12. lipnja 2012. godine.
Projekt je 2009. godine inicirao tadašnji načelnik Općine Omišalj Tomo Sparožić, a njegov prijedlog jednoglasno su prihvatili i podržali čelnici svih otočnih samouprava.

Spomen-dom je otvoren u čast 1. festivala krčkog folklora, sa zadaćom očuvanja, vrednovanja, prezentacije i zaštite kulturne baštine cijeloga otoka: od folklora, preko jezika, do graditeljstva. Otvoren je s ciljem da se na jednom mjestu pohranjuje čitavo otočno etno i etnomuzikološko naslijeđe tako da će se, uz korištenje suvremene tehnologije, kreirati baze podataka svih notnih zapisa, audio, video i foto dokumentacija te publikacija. U virtualnom obliku čuvat će se, pak, najvrijedniji primjerci instrumenata i narodnih nošnji.

Prvi Festival folklora otoka Krka održan je 1935. godine u Omišlju. Tom prilikom, po prvi put, okupila su se folklorna društva otoka Krka te izvela drevne narodne plesove i izvorne narodne napjeve. Festival se održava svake godine u drugoj jedinici lokalne samouprave otoka Krka, a predstavlja najstariju manifestaciju takve vrste u Hrvatskoj. Spomen-dom njeguje uspomenu i sjećanje na osnivače te generacije Krčana koje su tradiciju Festivala održale do danas.

Prostor ima dvostruku funkciju: radnu i izložbenu, a posjetitelji mogu razgledati nakit, glazbala, nošnje, poslušati „kanat“ i zvuke sopila ili pogledati „tenec“ folklornih društava s otoka Krka i film o omišaljskim običajima „Lipo moje“.

Galerija „Lapidarij“

Muzejsko-galerijski prostor Lapidarij od svog uređenja 1989. godine ispunjava funkciju galerijskog prostora u kojem su do sada izlagali brojni eminentni likovni umjetnici. Te godine, u suradnji s Muzejsko-galerijskim centrom (MGC) iz Zagreba i Turističkom zajednicom otoka Krka, održana je prva izložba u Lapidariju s temom “Zlatnici” autora Damira Mataušića.
Dana 13. ožujka 2002. godine Općina Omišalj preuzela je na trajno čuvanje kulturna dobra što su od tada dio stalnog postava. To su:

  • Fulfinski natpis (kuća Tome Lesice)
  • Starohrvatski/predromanički kapitel koji se koristi kao postament za procesijski križ (iz župne crkve)
  • Starohrvatski/predromanički kapitel (iz crkve Sv. Jelene)
  • Fragment grede oltarne pregrade s pleternim ornamentom (crkva Sv. Jelene)
  • Nadvratnik Jelena prvadnika (crkva Sv. Jelene)
  • Fragment trijumfalnog luka iz crkve Sv. Jurja na Jezeru (crkva Sv. Jelene)
  • Natpis s lučnog nadvratnika jedne stambene kuće iz 1654. godine (crkva Sv. Jelene)
  • Nadgrobna ploča opata Stjepana iz Zadra (crkva Sv. Nikole na moru)
  • Galerija Lapidarij nalazi se na službenom popisu priznatih galerijskih prostora u Republici Hrvatskoj od strane Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i Hrvatskog društva likovnih umjetnika.

Malakološka zbirka

Malakološka zbirka Omišalj otvorena je 2011. godine, a smještena je u Njivicama, u zgradi TZO Omišalj. Jedina je takva zbirka na otoku Krku.
Zanimljivu kolekciju što broji 675 primjeraka puževa, školjkaša i glavonožaca, Općini je darovala liječnica Branka Hameder Isensee, koja je porijeklom iz Vukovara, a veći dio života provela je u Njemačkoj gdje je 30 godina vodila psihijatarsku ordinaciju. Bavila se i skupljanjem školjaka te je nakon tri desetljeća oformila kolekciju s oko 900 primjeraka.
Ova izložba je specifična zbog nastanka imena Omišalj (od lat.inskog naziva Ad musculu, u prijevodu znači kod školjaka, odnosno, dagnjišta).
Pri osmišljavanju postava, Općina je usko surađivala s Prirodoslovnim muzejom iz Rijeke.
U zbirci se nalaze puževi, školjke i glavonošci te drugi morski beskralješnjaci iz skupine spužvi, žarnjaka, bodljikaša, riba i fosilnih mekušaca iz svjetskih mora i oceana te nešto manji broj jadranskih vrsta.
Posebna vrijednost zbirke jesu primjerci šest vrsta zaštićenih u Hrvatskoj koje su uvrštene i na popis Crvene knjige Međunarodnog saveza za očuvanje prirode, a riječ je o vrstama Lobatus, Haliotis, Charonia, Tonna, Pinna i Pholas.

Galerija „Loža“

Naslonjena na zvonik župne crkve na omišaljskoj Placi, nekadašnja gradska loža sagrađena u doba Mletačke Republike, danas je galerijski prostor koji ugošćuje razne hrvatske i svjetske umjetnike i njihove slike, fotografije, skulpture...

Posljednje objave iz kategorije
Dobrodošli u Omišalj i Njivice.jpg

Dobrodošli u Omišalj i Njivice

Omišalj kroz povijest.jpg

Omišalj kroz povijest

Njivice kroz povijest.jpg

Njivice kroz povijest

Kulturno povijesni spomenici.jpg

Kulturno povijesni spomenici