Naslovna » Glasnik » Marijan Cindrić: dva nastupa na...

Marijan Cindrić: dva nastupa na Otočnoj rožici - dva priznanja

Vrt Marijana Cindrića iz Njivica na posljednjoj Marijan Cindrićje Otočnoj rožici nagrađen posebnim priznanjem za uređenost i ljepotu. Priznanje Marijanu Cindriću za ekološku i humanu poruku te poticanje krajobrazne i vrtlarske kulture na otoku Krku drugo je takve vrste. Prvo je osvojio 2006. godine na svojem prvom nastupu na Otočnoj rožici.

Marijan Cindrić vrtlarstvom se počeo baviti prije pet-šest godina, nakon umirovljenja. Kako sam ističe, višak slobodnoga vremena želio je dobro iskoristiti, a uređenje okućnice bilo je njegov prvi izbor, iako se dotad nikada nije bavio vrtlarstvom. Počeo je čitati stručnu literaturu, osmišljavati dizajn vrta i polako ga puniti njemu najdražim biljkama: oleandrima, palmama i ostalim autohtonim primorskim biljem. Rad u vrtu ga opušta i veseli, pomažu mu i ostali članovi obitelji, ali Marijan je ipak glavni. Posebno ga veseli kada tijekom sezone slučajni prolaznici – turisti zastanu ispred njegove kuće, fotografiraju vrt i dijele komplimente.

Okućnica M. Cindrića- Dosad sam dva puta bio na Otočnoj rožici i oba sam puta osvojio priznanje. To me veseli, iako je moj glavni motiv za sudjelovanje na tom natjecanju bila želja da se družim s ljudima koji vole lijepe vrtove i s njima razmijenim iskustva. Volio bih kada bi otočani još više truda i energije ulagali u uređenje svojih vrtova, a posebno bi me veselilo kada bi nam javne površine bile bolje uređene. Neke su, naime, dosta zapuštene i neodržavane, a to ne ostavlja baš dobar dojam na naše goste, kaže Cindrić.

Otočna rožica je akcija biranja najljepših vrtova iKutak za odmor balkona otoka Krka koju je, u sklopu akcije Volim Hrvatsku, prije pet godina pokrenula Turistička zajednica otoka Krka u suradnji s turističkim zajednicama krčkih samouprava. Cilj je akcije motivirati stanovnike otoka Krka na dodatno uređenje i uljepšavanje svojih okućnica, vrtova i balkona što u konačnici pridonosi i građenju imidža otoka Krka kao uređene i oku ugodne turističke destinacije.

Koliko je teško biti među nagrađenima u Otočnoj rožici svjedoči i podatak da su pobjednici Otočnih rožica u pravilu nagrađivani i na županijskom izboru najljepših okućnica. I ne samo to. Primjerice, okućnica Tatjane Fućak- Brigović iz Malinske 2007. godine proglašena je i najljepšom u Hrvatskoj, u akciji Hrvatske turističke zajednice Plavi cvijet.

Dobitnici nagrada iz općine Omišalj
2006.
Nagrađeni:
Franjo Tečer, Njivice – okućnica (pobjednik)
Za sudjelovanje:
Slavko Zebec, Omišalj
Đurđica i Dragan Drakulić, Omišalj
Milka Gržanić, Omišalj
Za zapažen nastup: Marijan Cindrić, Njivice
2007.
Nagrađeni:
Marija Kirinčić, Njivice – vrtovi
Hanka Čočić, Njivice – detalji
Pohvala:
obitelj Babić, Omišalj
Zahvalnice:
Milić Julija, Njivice
Bosiljka Gavrilović, Njivice
Asja Kampuš, Omišalj
Đurđica Drakulić, Omišalj
Zdenka Copić, Omišalj
2008.
Nagrađeni:
Marija Kirinčić, Njivice – okućnica (pobjednik)
Spomenka Babić, Omišalj
Pohvala:
Enisa Čočić, Njivice
Zahvalnice:
Antonija Muller, Njivice
Hanka Čočić, Njivice
Maja Furijan, Njivice
Dragica Blaži, Njivice
2009.
Nagrađeni:
Dragica Blaži, Njivice - pobjednica na
području općine Omišalj
Zahvalnice:
Tomislav Babić, Omišalj
Enver Jusić, Omišalj
Mirjana Kovačević, Omišalj
Mira Matezović, Njivice
Maja Furijan, Njivice
Hanka Čočić, Njivice
Marija Dapčić, Njivice
2010.
Nagrađeni:
Marijan Cindrić, Njivice - pobjednik na
području općine Omišalj
Zahvalnice:
Tatjana Baretić, Njivice
Brankica Blažević, Njivice
Hanka Čočić, Njivice
Lana Lauringer, Njivice

V.R.T.

Glasnik Općine Omišalj br. 78
14. Marijan Cindrić: dva nastupa na Otočnoj rožici - dva priznanja